Ai un site şi, oricât ai încerca, nu reuşeşti să îl faci să fie relevant în căutările Google? Ei, bine, probabil că acest lucru este cauzat de câteva greşeli pe care le faci fără să vrei atunci când îl construiești sau când postezi articole ori alte elemente (fotografii, infografice, diverse tipuri de fișiere etc).
Există multe elemente care pot împiedica indexarea corectă a unui site în Google, dar vestea bună este că foarte multe dintre acestea pot fi gestionate și corectate cu ajutorul specialiştilor SEO. Cu toate acestea, înainte să trecem în revistă elementele care pot crea probleme pe partea de indexare, este important să vedem ce înseamnă, de fapt, sintagma “indexare site Google”.
Ce înseamnă indexarea in Google a unui site?
“Indexare site Google” înseamnă, în linii mari, stocarea paginilor și a altor resurse care există în site-ul respectiv (de exemplu, imagini, diverse tipuri de fișiere, etc.) în indexul motorului de căutare (sau în baza de date a acestuia, dacă vrem să folosim un termen mai uzual).
Scopul acestei stocări în indexul motoarelor de căutare este ca resursele stocate în site-ul respectiv să poată fi returnate ca răspuns la căutările utilizatorilor.
De indexare site depinde și poziționarea site-ului, așa că este foarte important ca site-ul tău să fie indexat așa cum trebuie.
Care sunt factorii de care depinde indexarea în Google a unui site?
Acum că am aflat ce presupune o indexare site în motoarele de căutare, e timpul să vedem care sunt factorii de care depinde indexarea în Google a unui site. Pentru a explica lucrurile mai bine, îți propunem, însă, să trecem în revistă acești factori în sens invers: mai precis, să vedem care sunt factorii ce stau în calea unei indexări corecte.
Mai jos, îți oferim o listă cu acești factori ce împiedică indexarea site-ului în Google. Nu avem pretenția că această listă este completă sau definitivă, întrucât nu ne propunem ca acest material să fie exhaustiv, ci doar informativ.
Hosting-ul, calitatea strategiei SEO și calitatea conținutului
Unul dintre cei mai importanți factori ce împiedică indexarea site-ului în Google este hosting-ul ales şi sistemul hardware. În funcţie de viteza de reacţie a site-ului şi de eficienţa lui, spiderii Google vor decide dacă site-ul tău este sau nu demn de luat în seamă. Cu alte cuvinte, ei vor “decide” dacă merită o indexare în motorul de căutare. Mai mult, dat fiind faptul că hosting-ul este plătit, fiecare administrator ar trebui să fie conştient că investiţia într-un sistem bun îi va aduce, pe termen lung, avantaje considerabile.
De asemenea, strategia SEO și calitatea conţinutului sunt elemente la fel de importante atunci când vine vorba de factorii ce împiedică indexarea site-ului în Google (sau de factorii care influențează indexarea, după caz). Se ştie deja că Google analizează atent calitatea materialelor publicate, că are tendinţa de a penaliza articolele lipsite de originalitate sau cu un conținut îndoielnic. Cei care fac aceste greşeli riscă nu numai să nu apară în primele pagini de căutare, ci de-a dreptul să fie penalizați de Google. Așadar, mare atenție la tipul de conținut pe care îl publici: cu cât acesta este mai SEO friendly și mai bine scris, cu atât Google îl va considera demn de luat în seamă.
Pentru a avea un site bine indexat, este important să configurezi corect și fișierul robots.txt, adică exact instrumentul de relaţionare cu spiderii Google. Cu ajutorul fișierului robots.txt, poţi transmite către Google ce elemente din site vrei să fie indexate şi care părţi pot rămâne în plan secundar.
Site map, social linking și importanța corectării erorilor interne
Un alt impediment în calea indexării în motoarele de căutare este izolarea. Ce înseamnă, mai precis, acest lucru? În linii mari, înseamnă că, dacă nu legi site-ul de reţele de socializare, cel mai probabil acesta va rămâne suspendat într-o așa-numită zonă gri, iar Google nu îi va acorda atenţia pe care o acordă altor site-uri care nu au acest neajuns.
Dincolo de construcţia site-ului, spiderii Google apreciază, în mod deosebit, și eficienţa. Cum poți evalua eficiența? Prin înscrierea în Google Analytics. Cu ajutorul acestuia vei putea să contorizezi impactul articolelor, interesul utilizatorilor, bounce rate-ul şi, mai ales, indexarea în sine, dacă ești familiarziat cu indicii de bază.
Lipsa unui site map face aproape imposibilă organizarea şi ţine departe indexarea corectă. Ce este acesta, de fapt? Este vorba despre un document XML care conţine o listă a tuturor paginilor web dintr-un site; acest fisier ii oferă lui Google atenţionări asupra frecvenţei de postare. Site map-ul îndrumă spiderii în timpul căutărilor şi le atrage atenţia asupra seriozităţii site-ului tău.
Neglijarea site map-ului poate aduce deservicii destul de mari. Așa că, după crearea mapping-ului, este foarte bine ca acesta să fie trimis către Google și încărcat in Google Search Console, prin intermediul unui cont.
Erorile interne pot, de asemenea, să aducă deservicii mari site-ului şi să îl arunce pe ultimele pagini de căutare. Le poţi găsi destul de uşor dacă introduci opţiunea Errors direct în site. Cum cele mai multe vor fi de tip 404, adică URL inexistent, le vei găsi cu uşurinţă, mai ales că Google te avertizează când acestea apar.
Meta tag-urile și cum să îl faci pe Google să nu te uite
Uită de meta tags şi Google va uita de tine. Cum așa? Simplu! Meta tag-urile sunt și ele foarte importante atunci când vorbim despre o indexare site corectă. Ce sunt acestea? Sunt elemente care furnizează informaţii suplimentare despre conţinutul site-ului şi despre arhitectura sa. Există chiar un tag special, robot, foarte important care poate varia de la indexat+neindexat, follow/unfollow, iar acesta, cum e de bănuit, este un element de legătură direct cu spiderii Google.
Practic, fiecare administrator de site trebuie, dincolo de strategia de creaţie şi de construcţie, să aibă în vizor aceste elemente care pot pune piedici în calea indexării corecte a platformei lui. O indexare site Google corectă va ține cont de respectarea tuturor acestor elemente.
Sfaturi de la specialiștii noștri în SEO
Cele enumerate mai sus sunt, firește, obstacole pe care le poți îndepărta prin verificări periodice sau prin audituri SEO. Un audit extern poate fi un mijloc foarte eficient de a vedea ceea ce nu funcționează și de a corecta toate acele elemente care nu permit o indexare corectă / toți acei factori ce împiedică indexarea site-ului în Google.
Pe lângă strategia de backlinking sau de link building, care poate fi delegată unei agenții de SEO, poți face și tu câteva lucruri pentru a-ți ajuta site-ul să fie indexat mai bine. Iată câteva dintre acestea:
- Pentru a beneficia de o indexare site corectă, poți începe prin generarea și submit-ul sitemap-ului în Google Search Console. În acest fel te asiguri că Google indexează în funcție de sitemap-ul pe care l-ai generat chiar tu.
- De asemenea, o indexare site Google corectă poate fi ajutată și de existența unui blog. Creează un blog în site și publică regulat. Site-urile care au și un blog obțin, de obicei, mai multe pagini indexate. În acest fel, site-ul tău va putea obține și o indexare mai bună, dar și autoritate.
- Nu uita să creezi un feed RSS. Pentru motorul de căutare este foarte important să știe ce update-uri are site-ul tău.
- Nu în ultimul rând, nu uita să apelezi și la Google Analytics. Utilizarea Google Analytics este un mod foarte bun de a-i da un indiciu motorului de căutare că nu stai degeaba și, în plus, este, firește, și o modalitate foarte bună de a monitoriza diverse alte aspecte precum statistici și diverse elemente strict legate de marketing.
În concluzie, elementele care influențează direct indexarea unui site în Google sunt, în primul rând, priceperea echipei care gândește strategia ta de SEO, calitatea şi originalitatea conţinutului, hosting-ul, precum și organizarea şi arhitectura site-ului.
A, şi să nu uităm comunicarea. Fie că este vorba de relaţia cu reţelele de socializare, care oferă posibilităţi nelimitate de promovare, fie că vorbim despre comunicarea cu Google, aceste elemente pot face minuni şi pot „arunca” destul de repede orice platformă pe prima pagină a motoarelor de căutare. Adică exact acolo unde ar trebui să vrei să fie!
Pentru informații suplimentare legate de servicii SEO de calitate și de alte modalități de a corecta toți acei factori ce împiedică indexarea site-ului în Google, contactează-ne pe e-mailul sau la numărul de telefon afișate în site. Îți mulțumim!