Un audit SEO – atunci când este de calitate și făcut cu regularitate – poate deveni un tool de marketing esențial, care te poate ajuta să rămâi competitiv și să îți crești businessul online.
Din acest material vei afla:
- Ce este un audit SEO?
- Ce face un audit SEO?
- Audit SEO On Page
- Crawling
- Audit de accesibilitate
- Audit de indexabilitate
- Mobile friendly?
- Audit al factorilor de ranking On Page
- Audit SEO Off Page
- Audit al factorilor de ranking Off Page
- Audit al competiției
1. Ce este un audit SEO?
Un audit SEO are ca scop identificarea acelor zone din site-ul tău care nu au o performanță bună și este, de fapt, o analiză amănunțită a modului în care site-ul se poziționează în motoarele de căutare.
Un audit SEO complet și de calitate:
- îți oferă o privire de ansamblu asupra site-ului tău;
- identifică punctele slabe ale site-ului tău, schimbările pe care trebuie să le faci, precum și modul în care trebuie făcute;
- analizează competitorii direcți ai site-ului tău și folosește datele obținute în urma research-ului pentru a putea găsi cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea performanței site-ului tău;
- fixează un set de obiective pe termen scurt, mediu și lung pentru site-ul tău.
În concluzie, un audit SEO este un proces complex și complet, al cărui scop final este crearea unei strategii SEO eficiente și de durată, care să plaseze site-ul în topul căutărilor motoarelor de căutare, prin metode organice și nu prin campanii sau reclame plătite.
Ca fapt divers, dacă vrei să verifici singur(ă) scorul SEO al site-ului tău, poți începe cu un tool free precum TellMeYourGoal. Sigur, un asemenea tool nu îți va oferi insight-ul complex pe care îl oferă un audit SEO făcut de o agenție specializată, însă poate să îți arate, în linii mari, dacă site-ul tău se află acolo unde ar trebui să se afle.
2. Ce face un audit SEO?
În mare, ai văzut deja mai sus ce poate face un audit SEO pentru site-ul tău. Practic nu există nicio limită în ceea ce privește aspectele pe care le poți îmbunătăți cu ajutorul concluziilor pe care le oferă un audit SEO.
Cu toate acestea, majoritatea celor care apelează la un audit SEO au, de regulă, un singur obiectiv: creșterea vizibilității sau îmbunătățirea ranking-ului.
Ce înseamnă asta, mai exact? Înseamnă că vor să fie numărul 1 pe un anumit cuvânt-cheie:
A ajunge numărul 1 în căutări înseamnă, însă, să te concentrezi (pe termen lung și cu eforturi susținute) pe o serie de obiective pe care le vom detalia pe parcursul acestui material, nu înainte, însă, de a vedea care sunt pașii unui audit SEO de calitate.
3. Audit SEO On Page
Auditul SEO On Page are rolul de a identifica și de a corecta problemele de ordin tehnic care ar putea influența negativ traficul sau numărul de vizitatori care ajung în site-ul tău, dar și satisfacția acestora (mai precis, auditul își propune să afle inclusiv dacă vizitatorii care ajung în site-ul tău găsesc în site ceea ce caută și rămân în site sau dacă nu sunt mulțumiți de ceea ce găsesc și ies rapid din site).
Cu alte cuvinte, auditul SEO On Page reprezintă baza solidă pe care va fi construită, ulterior, o strategie de SEO eficientă.
4. :: Crawling
La o simplă căutare pe Google vei descoperi că există foarte multe tool-uri (atât free, cât și paid) care automatizează research-ul și cu ajutorul cărora pot fi obținute insight-uri valoroase într-un timp relativ scurt. Ai putea încerca, de exemplu, Screaming Frog sau SemRush, două dintre cele mai cunoscute și folosite.
Desigur, dacă vrei ca rezultatele research-ului să fie complexe sau chiar exhaustive, atunci va trebui să apelezi la un program contra-cost/paid și să faci un crawling manual. Sau, mai simplu, poți să delegi auditul SEO unei agenții specializate, care îți va oferi toate aceste date complexe împachetate într-un raport complet.
În urma crawling-ului se descoperă, de regulă, eventuale probleme pe care site-ul tău le-ar putea avea cu link-uri corupte, cu imagini de calitate slabă, cuvinte-cheie nepotrivite, titluri incorecte, conținut duplicat, redirecționări în exces, redirecționări nepermise, linkuri moarte, etc.
Ca fapt divers, poți elimina duplicatul cu Copyscape (acest tool te ajută, de asemenea, să verifici structura SEO On Page).
5. :: Audit de accesibilitate
Auditul de accesibilitate analizează următoarele aspecte:
- codul sursă și posibile erori;
- modul în care comunică site-ul cu motoarele de căutare;
- arhitectura informației și a navigației;
- link-urile interne;
- modul în care este vizualizat site-ul pe dispozitivele mobile (telefon, tabletă etc.) ;
- viteza de încărcare a site-ului. Printre factorii care pot influența viteza de încărcare a site-ului se numără conexiunea la internet, peformanța serverului pe care este găzduit site-ul, dimensiunea paginii web (aici vorbim de fonturi, scripturi etc.), imaginile dimensionate necorespunzător, setările de CACHE, fișierele CSS și JS (prin minificare se pot elimina toate caracterele inutile precum spații sau rânduri noi etc.). Cea mai neplăcută consecință legată de viteza lentă de încărcare a site-ului este creșterea bounce-rate-ului (bounce rate-ul se mai numește și rată de abandon și apare atunci când utilizatorul nu mai are răbdare să se încarce pagina, prin urmare o părăsește).
Potrivit lui Neil Patel, 25% dintre vizitatori părăsesc site-ul și nu se mai întorc în el dacă observă că încărcarea durează mai mult de 4 secunde.
Poți să obții un raport al vitezei de încărcare a site-ului tău folosind tool-uri online disponibile gratuit, precum acesta. GTmetrix este un alt tool potrivit 100% analizei vitezei de încărcare si performanței site-ului.
6. :: Audit de indexabilitate
Auditul de indexabilitate analizează următoarele aspecte:
- verificarea erorilor de indexare (aici trebuie acordată o atenție specială paginilor „noindex”, care nu apar în căutările din Google);
- UX (user experience/experiența utilizatorului: culori, temă, bannere, imagini etc.);
- pagini duplicat;
- arhitectura site-ului;
- link-uri corupte, erori 404 (acestea apar atunci când utilizatorul accesează diferite pagini dintr-un site cu link corupt).
Ca fapt divers, uneori erorile 404 devin un bun prilej pentru programatori de a deveni creativi și de a amuza utilizatorii prin tot felul de mesaje haioase, precum cele de aici.
7. :: Mobile friendly?
Un audit SEO de calitate va avea ca scop și să verifice dacă site-ul tău este friendly/prietenos cu dispozitivele mobile.
Dacă site-ul tău e conectat la un cont de Google Analytics, atunci un simplu raport din Analytics îți va arăta cât la sută dintre vizitatorii site-ului tău îl accesează de pe desktop și ce procent ajunge în site de pe dispozitivele mobile.
Poți efectua un test cu ajutorul acestui tool.
De asemenea, un audit SEO va mai analiza:
- cuvintele-cheie din URL;
- securizarea site-ului prin https;
- atributele ALT pentru imaginile din site (tag-ul Alternative Text este o descriere a imaginii din site, care ajută motorul de căutare să își dea seama ce elemente există în imagine/ce reprezintă imaginea respectivă și apoi să o afișeze în Image Search);
- setările DNS (poți verifica setările DNS cu ajutorul Google Search Console).
8. :: Audit al factorilor de ranking On Page
Această etapă a auditului SEO presupune analiza și (dacă este cazul) îndreptarea următoarelor aspecte:
- forma URL-urilor și verificarea URL-urilor (se verifică dacă acestea sunt SEO friendly);
- personalizarea URL-urilor ținând cont de cerințele Google;
- identificarea acelor URL-uri care generează conținut duplicat și oferirea de soluții pentru remedierea problemelor de conținut duplicat;
- analiza conținutului site-ului și oferirea de recomandări de conținut optimizat (densitate optimă de cuvinte-cheie, dimensiune optimă raportată la tematica paginii, acuratețe gramaticală, tehnici de spam, indexabilitate a conținutului, canibalizare a cuvintelor-cheie etc.);
- titlurile paginilor;
- meta descrierea paginilor;
Este important să menționăm că optimizarea meta titlurilor și a meta descrierilor are un impact foarte mare asupra poziționării site-ului în Google. În acest sens este ideal să fie folosite meta titluri relevante, care să includă cuvinte-cheie, însă nu în exces sau într-un mod exagerat. Aici vei găsi un articol detaliat despre rolul pe care îl au câmpurile Meta title si Meta description completate corect si pe placul roboților Google.
- elemente de paginație (pe categorii, articole de blog sau în cadrul altor tipuri de pagini: există sau nu câmpuri meta title și meta description personalizate în funcție de numărul paginației etc.);
- optimizarea imaginilor și oferirea de recomandări pentru optimizarea dimensiunilor acestora, precum și pentru optimizarea elementului ALT de tip text și numelui fișierului);
- linking intern;
- linkuri cu trimitere în afara paginii (outlinks): va fi analizată autoritatea site-urilor către care se face trimiterea, relevanța link-urilor din punct de vedere al tematicii, calitatea ancorelor-text, link-uri dofollow sau nonfollow etc.;
- tag-uri de structurare (relevanța Heading 1, relevanța Heading 2, ordinea tag-urilor de structurare în pagină, optimizarea tag-urilor de structurare, recomandări pentru integrarea cuvintelor-cheie vizate în Heading 1 etc.)
O atenție specială va trebui acordată, așadar, atât conținutului, cât și cuvintelor-cheie. Ca fapt divers, poți testa relevanța și volumul de căutare al cuvintelor-cheie cu tool-uri precum SEO Monitor, Google Keyword Planner sau Kwfinder.
9. Audit SEO Off Page
SEO Off Page denumește totalitatea modalităților de promovare a site-ului în afara sa (prin relevanță, autoritate, încredere) și cuprinde:
- trimiteri sau menționări făcute de alte site-uri (backlinks) care îi acordă astfel site-ului tău un vot de încredere. În acest caz vor fi analizate atât numărul total, cât și calitatea backlink-urilor.
- guest blogging;
- influencer marketing;
- social media marketing (rețele de socializare).
Dintre toate aspectele menționate mai sus prezența backlink-urilor este critică. Backlink-urile le comunică motoarelor de căutare că site-ul tău este important/relevant, de vreme ce alte site-uri îl menționează.
Poți verifica backlink-urile către site-ul tău cu ajutorul acestui tool.
În concluzie, auditul SEO Off Page evaluează atât traficul din site, cât și vizibilitatea acestuia.
10. :: Audit al factorilor de ranking Off Page
Dacă vrei să vezi cum arată, în detaliu, o analiză amănunțită a factorilor de ranking Off Page, o găsești în cele ce urmează.
Astfel, un audit al factorilor de ranking Off Page va lua în considerare:
- popularitatea site-ului (analiza traficului, analiza profilului de backlink-uri, analiza calității acestora, analiza nișei, precum și oferirea de recomandări de schimbare a nișei astfel încât aceasta să fie în concordanță cu tematica site-ului, analiza domain rating-ului și recomandări pentru creșterea organică a acestuia);
- backlink-uri dofollow vs. backlink-uri nofollow;
- analiza distribuției ancorei-text (exactă vs. longtail) și oferirea de recomandări în cazul în care distribuția ancorei-text nu este naturală;
- analiza topicului site-urilor de unde sunt primite link-urile (și oferirea de recomandări pentru creșterea autorității site-ului în nișa corectă/reprezentativă);
- calitatea link-urilor primite;
- prezența site-ului în rețelele sociale (Facebook, Twitter, LinkedIn etc.).
11. Audit al competiției
Această etapă presupune, așa cum sugerează și numele, analiza activităților SEO ale concurenței și folosirea datelor obținute astfel pentru a îmbunătăți performanța site-ului auditat.
***
Toate etapele prezentate mai sus sunt nu numai etapele unui audit SEO de calitate, ci și baza pentru crearea unei strategii SEO eficiente.
Recomandăm să faci un audit SEO cel puțin o dată pe an. Acest lucru le va permite, pe de o parte, experților în SEO și/sau agențiilor specializate să repare problemele critice din site-ul tău pe măsură ce apar, iar pe de altă parte acest lucru îi va permite businessului tău să rămână vizibil pentru clienți și cât mai competitiv în raport cu concurența.
Resurse online:
https://neilpatel.com/blog/seo-website-audit/
https://ahrefs.com/blog/seo-audit/
https://www.seomechanic.com/how-to-perform-seo-audit/
https://digitalmarketinginstitute.com/blog/how-to-perform-an-seo-audit
https://blog.hubspot.com/marketing/seo-analysis-tools
https://www.thesmarketers.com/10-seo-auditing-tools-you-should-use/