La prima vedere, optimizarea unui site pentru motoarele de căutare poate părea un proces ușor de înțeles și de urmat. Când zgârii un pic suprafața descoperi, însă, că SEO este un proces complex și de durată, a cărui principală caracteristică este aceea de a fi în continuă schimbare (ca fapt divers, numai în anul 2019 Google a suferit 3.243 de schimbări la nivel de algoritmi).
SEO înseamnă expertiză, timp, efort și o strategie coerentă și foarte bine gândită. Atunci când e susținut de toate elementele enumerate mai sus, SEO devine una dintre investițiile care poate aduce cel mai mare ROI (return of investment) brandului sau businessului tău.
Dacă ai ajuns la acest material, cel mai probabil îți doreștă să înveți SEO și să îți dai seama dacă așteptările pe care le ai de la cursul SEO pe care l-ai ales sunt corecte.
Așadar, în cele ce urmează trecem în revistă câteva așteptări pe care le au, de obicei, persoanele care urmează cursuri SEO și gradul de realism din acestea.
- „O lună de cursuri SEO este suficientă pentru a deveni expert în SEO, nu-i așa?”
La un moment dat, magnații americani Elon Musk și Jeff Bezos au intrat într-o dispută crâncenă. Subiectul conflictului? Un spațiu vacant NASA pe care Musk îl voia pentru SpaceX (una dintre companiile lui Musk), iar Bezos pentru compania sa, Blue Origin.
Ceea ce putea fi o simplă competiție pentru infrastructură s-a transformat în scurt timp într-un adevărat război public atunci când Musk a declarat că șansele ca Bezos să lanseze o rachetă suborbitală în următorii ani sunt la fel de scăzute precum „descoperirea unor unicorni dansând în registrul de tiraj”.
De ce îți spunem povestea asta? Motivul e simplu: pentru că și în cazul unui curs de SEO lucrurile stau la fel: șansele să devii expert după doar o lună de SEO sunt la fel de mari ca șansele lui Jeff Bezos de a lansa o rachetă suborbitală. Sau, dacă preferi, sunt la fel de mici precum descoperirea unor unicorni în registrul de tiraj al unei rachete.
Strategiile SEO și cele mai bune practici se învață în timp și, în plus, „SEO learning never stops”, nu e un proces care începe într-un punct și se încheie într-un alt punct de pe axa temporală.
Așa cum aminteam undeva mai sus, Google suferă în jur de câteva mii de modificări anuale la nivel de algoritmi, ceea ce înseamnă că un specialist în SEO trebuie să învețe constant noi și noi lucruri care să îl ajute să gândească strategii din ce în ce mai bune.
- „…dar trainerul de la cursul de SEO mi-a promis că voi deveni expert într-o lună”
Atunci când un trainer îți promite că vei deveni expert într-o scurtă perioadă de timp, cel mai înțelept lucru pe care îl poți face este să renunți cât încă mai poți face asta. Fie că vorbim de traineri, fie că vorbim de agenții, din timp în timp vei întâlni oameni care îți vor promite exact ceea ce cred ei că vrei tu să auzi.
„Vrei să fii expert în SEO după doar o lună de curs? Îți promitem că exact asta o să se întâmple!”
„Vrei ca site-ul businessului tău să rankeze pe pagina 1 pe un anumit cuvânt-cheie competitiv în doar o săptămână? Vom face asta într-o săptămână!”
Adevărul e că un trainer bun îți va spune de la bun început că așteptările tale sunt nerealiste, tot la fel cum o agenție bună îți va spune că și alte 100 de site-uri concurente vor să rankeze pe același cuvânt-cheie și că sunt deja optimizate pentru acesta.
- „Voi afla că unele lucruri nu stau deloc așa cum credeam eu”
Corect. Dacă pleci la drum cu așteptarea că în urma unui curs de SEO vei afla lucruri care vor contrazice ceea ce credeai tu că știi, atunci nu vei fi dezamăgit. Acest lucru este valabil, desigur, doar în cazul în care ești la începutul drumului călătoriei tale în SEO.
Un scurt exemplu: majoritatea persoanelor care vor să învețe SEO ajung în sala de curs și primesc, încă de la prima discuție cu trainerul, următoarea întrebare: „Ce crezi că este mai important, ranking-ul sau keyword reasearch-ul?” Majoritatea cursanților aleg ranking-ul.
În timpul cursului află, însă, că în urmă cu ani buni, rezultatele căutărilor organice erau monolitice: fiecare SERP (search engine results page) arăta relativ asemănător pentru fiecare utilizator, indiferent de locația sa geografică sau de istoricul căutărilor acestuia. Azi, însă, SERP-ul e diferit pentru fiecare utilizator Google. Modul în care conținutul rankează depinde de o mulțime de variabile, de la istoricul căutărilor, locație geografică sau tipul de căutare efectuată (ex.: web, imagini, știri, video, shopping etc.). Prin urmare să rankezi bine pe un cuvânt care generează puțin-spre-deloc trafic relevant e o risipă de buget și efort.
Așadar, răspunsul corect ar fi fost keyword research: în loc să te concentrezi pe rankings și pe volatilitatea sa implicită, este întotdeauna mai bine să te ocupi de creșterea traficului relevant.
Așadar, cursurile SEO îți vor demonta multe dintre lucrurile pe care credeai că le știi și te vor ajuta să atingi, treptat, și zona de SEO „de adâncime”.
- „Pare foarte complicat, o să fie sigur un eșec”
Dacă începi un curs de SEO de la premisa că va fi un eșec doar pentru că pare foarte complicat, atunci cel mai probabil așa va fi. Cu toate astea, în general eșecul nu este neapărat un eveniment negativ. Eșecul este o parte importantă din succesul final.
Larry Page și Sergey Brin (fondatorii Google) au încercat să vândă proaspăta companie pentru mai puțin de două milioane de dolari, însă cumpărătorii i-au refuzat, motivând că „nu face banii”. Walt Disney a fost concediat de un ziar pentru că nu avea „imaginaţie şi nicio idee originală”. Michael Jordan a fost dat afară din echipa de baschet a liceului pentru că profesorul său a considerat că „nu are suficient talent”. Un profesor al lui Thomas Edison le-a spus părinţilor săi că Tommy al lor e prea prost ca să înveţe ceva vreodată. „The Lost Get-Back Boogie”, cartea lui James Lee Burke (nominalizat la Pulitzer), a fost respinsă de 111 ori. Mai multe posturi TV au refuzat serialul american „Seinfeld” pentru că avea „o poveste neclară și personaje foarte neplăcute”. În baia lui Jerry Seinfeld se află și azi agățat pe perete un bilețel pe care actorul și-a notat prima impresie după episodul-pilot: „Foarte slab. Audiența a spus în sondajul de la final că nu vrea să mai vadă o continuare…”
Ce au în comun oamenii de mai sus? Sunt încăpăţânaţi. Nu renunţă. Nu se dau bătuţi. Încearcă. Cad. Se ridică. Mai încearcă o dată. Eşuează iar. Însă de data asta eşuează puţin mai bine decât prima dată. Şi apoi eşuează din ce în ce mai bine. Până când reuşesc să ajungă acolo.
Toţi profesioniștii sau experții într-un anumit domeniu pe care îi admiri au în comun un singur lucru: nu le e frică de eșec. Ei îşi urmează obsesiv pasiunile şi văd în eşec doar o altă ocazie de a ajunge acolo unde vor să fie.
Poate fi și cazul tău. „Ever tried? Ever failed? Try again. Fail again. Fail better!” Fie că e vorba de viață, în general, fie că e vorba de un curs de SEO.